At fremstille og producere god olivenolie er en lang og krævende proces. Et oliventræ er typisk meget gammelt, før det begynder at give mange frugter. Træet blomstrer om foråret, og frugterne begynder at modne fra sidst i oktober og frem. Det er meget vigtigt, at man vælger at høste de grønne oliven inden, at de begynder at modne og falde på jorden, så kvaliteten forringes. I olivenolie produktion foregår høsten typisk i første halvdel af november. Man leverer olivenfrugterne med både blade og kviste til en olivenmølle. Ved olivenmøllen bliver høsten hældt på et vibrerende rullebånd, der blidt sorterer det meste af kviste og blade fra. Derefter blæses det sidste fra med en stor ventilator. Inden olivenfrugterne skal presses, bliver de skyllet i kalk- og klorfrit vand. Derefter bliver de kværnet i møllen, som presser olien ud. Olien bliver herefter dekanteret, og olie og vand separeres. Til sidst bliver den færdige og rene olie hældt på ståltanke, der sikrer olien mod luft og lugt og svingende temperaturer. Det hele skal foregå senest 24 timer efter, at olivenfrugterne er høstet.
Den bedste kvalitet af olivenolie er ekstra jomfruolivenolie fra Andalusien. Der er ikke tilsat nogen kemi under fremstillingsprocessen, og derfor giver det den helt rigtige friske og naturlige smag. Ligeledes bevares vitaminer i frugten ved den måde, som olien bliver fremstillet på. Med noget lækkert brød, en god ekstra jomfruolivenolie, et par oste eller nogle solmodne tomater, har du et måltid, der smager af sydens sol og varme. Og så er det nemt, hurtigt og sundt.